fredag, juli 18, 2008

Aioli

- är mitt stående sås/dressingstips. Hemmagjord majonnäs, med vitlök... Idag till de grillade hamburgarna blir det även lite sambal oelek i, till skaldjur kan man riva i lite limeskal och pressa i lite limesaft eller blanda i saffran, ta bort vitlök och blanda i tomatpuré eller ketchup så blir det lite rosa hamburgerdressing... Med persilja och vitlök till fisk... och så vidare. Det här är mitt grundrecept:

1 äggula
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk fransk senap
1.5 dl olja (matolja, inte olivolja för då smakar allt oliv)

Blanda ihop alla ingredienser utom oljan. Tillsätt därefter oljan försiktigt ("droppvis") under vispning (elvisp är att rekommendera).

Edit: nej, det tar inte alls lång tid, 5 minuter om man vet vart man har sin elvisp...

1 kommentar:

  1. Det låter jättegott men lite jobbigt, jag har fått ett med creme fraiche som man enkelt o snabbt rör ihop. Blir supergott!! :)

    SvaraRadera